Хабзбуршка политика контроле границе од ширења куге. Пример инструкција о здравственим питањима у 18. веку - Đorđević, Miloš (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2024)
U radu su analizirana dokumenta dvorske komisije za zdravstvena pitanja u Beču o merama za suzbijanje opasnosti od kuge na granici sa Osmanskim carstvom. Dokumenti se odnose na široko granično područje 30-tih godina 18. veka i obuhvataju istrukcije za unapređenje sanitarnog kordona, organizaciju kontumaca i raspoređivanje medicinskog osoblja. Mirnodopski period je značio novi način borbe države u odbacivanju rizika masovnog pomora stanovništva usled epidemija bolesti, čije uzroke tadašnja nauka još uvek nije poznavala. Postepeno prilagođavanje mehanizama odbrane od epidemija tokom veka trebalo je da dovede do boljeg predviđanja nivoa rizika i da se sanitarne mere u monarhiji, uz statističke procene, približe mehanizmima koji su postojali u drugim evropskim zemljama. Cilj ovog rada je da prikaže korake u uspostavljanju jedinstvenog mehanizma odbrane od kuge u različitim habzburškim pograničnim provincijama.
Keywords: Sanitarni kordon; Habzburško-osmanska granica; 18. vek