LEČENJE BOTA KONJA SA RANOG OSMNAESTOG VEKA - Duffin, Christopher (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2024)
Ovaj rad predstavlja kratak komentar o ranom modernom tretmanu zaraze konja obadom (verovatno Gasterophilus intestinalis). Škotski pisac i lekar Martin Martin (oko 1660-1718) beleži seosku gelsku praksu lečenja obolelih životinja upotrebom vode u kojoj su prethodno potopljeni belemniti iz perioda Jure, koji verovatno pripadaju rodu Megateuthis i koji su sakupljeni sa bajesijskih stena na istočnim obalama ostrva Skaj. Ovo sredstvo za lečenje je nešto izvanredno u rasponu medicinskih upotreba belemnita, a rezon iza toga nije jasan.
Keywords: materia medica, Škotska, Oestridae, bot fli, belemnite, Megateuthis