Glavobolje kroz prošlost medicine - Habek, Dubravko; Habek, Roko (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Poimanje etiopatogeneze glavobolje kroz evoluciju medicine čvrsto je pratilo civilizacijski i društveni razvoj ljudske vrste od primitivne prethistorijske medicine pa sve do dvije medicinske znanstvene filozofije, humoralne i celularne, koje su mijenjale bezbroj medicinskih pojmova, uzroka, dijagnostičkih principa i terapijskih osnova. Liječenje glavobolja kroz povijest medicine temeljila su se na uobičajenim načinima poštivajući simptomatologiju vladajućih medicinskih filozofija isprva temeljena na empiriji narodne medicine uključujući herbalne pripravke i kraniotomiju, a potom alkemiji i znanstvenim dokazima razvoja farmacije.