"Morski češljevi koje nose hodočasnici" - medicinska upotreba kod Petra Španskog - do Sameiro Barroso, Maria (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Petrus Hispanus, takođe poznat kao Petar Španski (oko 1210-1277), bio je portugalski lekar koji je kasnije postao papa Jovan XXI. U svom delu „Thesaurus Pauperum“ (Blago siromašnih), koje je bila jedna od najpopularnijih knjiga tokom srednjeg veka, pomenuo je da se „morski češljevi koje nose hodočasnici“ mogu koristiti za upravljanje menstrualnim izlivom. Ovaj recept je adaptirao od arapskog lekara Avicene (oko 980–1037. godine nove ere). Zanimljivo je da nas ovo navodi da razmotrimo i medicinsku upotrebu korala. Trenutna naučna saznanja ukazuju na to da su morski češljevi prvenstveno sastavljeni od kalcijum karbonata, koji može uticati na zgrušavanje krvi. Pored toga, konkavni oblik školjki, koji je pomagao hodočasnicima da piju tokom svojih putovanja, evoluirao je u moćan simbol njihove duhovne potrage. Pored svojih hemijskih svojstava, morski češljevi predstavljali su aspekte duhovnog blagostanja i korisnih isceliteljskih sila, dodajući značajno kulturno značenje njihovoj praktičnoj upotrebi.