Sarajevska štampa o izazovima kolere u Bosni i Hercegovini (1892-1894) - Lužija, Stojanka (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Kolera je izuzetno zarazna, bakterijska infekcija koja je tokom 19. vijeka u nekoliko epidemijskih talasa napadala evropske zemlje. Naučna otkrića na polju mikrobiologije identifikovala su uzročnike ove bolesti i načine njenog širenja. Razvojem zdravstvene zaštite i unapređenjem sanitarnih uslova bolest se donekle mogla držati pod kontrolom. Područje Bosne i Hercegovine je tek nakon uspostave austrougarske uprave dobilo organizovani sistem javne zdravstvene zaštite, koji je kao takav mogao da osigura efikasniju brana infektivnim bolestima. U ovom radu ćemo na osnovu pisanja dnevnih novina analizirati uticaj epidemije kolere koja je krajem 1892. godne zaprijetila području Bosne i Hercegovine, da bi već od jeseni iduće godine počela da odnosi svoje žrtve i na tom području. Naš primarni cilj je da kroz analizu izvještavanja dnevnih novina utvrdimo kako se austrougarska uprava nosila sa izazovom epidemije kolere, koje mjere je poduzimala i kakve rezultate su one donosile. Važna pitanja kojima ćemo posvetiti pažnju ovom radu odnosi se na broj oboljelih od kolere, pravce širenja zaraze, kao i procenat smrtnosti tokom same epidemije.