Solidarnost i humanizam: Crveni krst u okviru jugoslovenskog socijalizma tokom 1960-ih i 1970-ih - Antonijević, Pavle (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Kao organizacija koja je postojala kako u okviru kapitalističkog, tako i socijalističkog sistema, istorija Crvenog krsta predstavlja bogato istraživačko polje. Predmet istraživanja je Crveni krst u socijalističkoj Jugoslaviji, prvenstveno sagledan kroz način na koji je ta organizacija percipirana u okviru sistema. Rad posebno uzima u obzir značaj koncepcije samoupravljanja u oblikovanju i definisanju cilja organizacije. Pored toga, predstavljeni su i dominantni pojmovi (socijalistički humanizam i solidarnost) koji su činili osnovi konceptualni okvir kojim se rukovodio Crveni krst u socijalizmu. Pored toga, rad predstavlja i način na koji su se dominanti ideološki narativi socijalističke Jugoslavije manifestovali na delovanje Crvenog krsta. Glavni zaključak je da je Crveni krst u socijalističkoj Jugoslaviji produbio smisao i ideološki cilj, nastojeći da prevaziće okvir dobrovoljne humanitarne organizacije, kako je zamišljen u kapitalističkom kontekstu.