Suzbijanje Sorghum halepense u soji prskalicom sa ATAR smart sprayer sistemom - Malidza, Goran; Injac, Filip; Krstić, Jovana (Acta herbologica, 2026)
ATAR Smart Sprayer predstavlja inovativni sistem kreiran od strane startap firme ATAR AGTEK d.o.o i koji omogućava precizno prepoznavanje i tretiranje korova i može se jednostavno integrisati na bilo koju vrstu prskalice. Sistem se sastoji od kamera koje tokom kretanja snimaju površinu polja ispred prskalice, a snimci se prosleđuju naprednom čipu veštačke inteligencije koji ih u realnom vremenu analizira i aktivira potrebne rasprskivače kako bi se ciljano i efikasno tretirao samo detektovan korov. U 2023. i 2024. godini na oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ispitivana je preciznost ovog sistema u prepoznavanju i efikasnost u suzbijanju divljeg sirka iz rizoma u usevu soje. Za ispitivanja su odabrana polja sa veoma neujednačenom distribucijom biljaka divljeg sirka i gde je procenjeno da je opravdano njegovo suzbijanje. U oba ogleda primenjen je posle nicanja preparat na bazi kletodima (144 g a.i. ha-1) u fazama 13-31 BBCH skale divljeg sirka i fazama 12-13 BBCH soje, po celoj površini i samo gde je detektovano prisustvo biljaka divljeg sirka ATAR Smart Sprayer sistemom. U 2023. godini izveden je ogled bez ponavljanja za potvrdu dok je ogled u 2024. godini je postavljen po slučajnom blok sistemu u tri ponavljanja Za potvrdu o efikasnom prepoznavanju i tretiranju korova na svakoj osnovnoj parceli korišćeno je po 5 horizontalno i vertikalno postavljenih vodosenzibilnih kartica pored biljaka korova i SnapCard aplikacija za analizu % pokrovnosti. Najvažnijji parametar bila je efikasnost, odnosno udeo broja suzbijenih biljaka korova 15 dana posle primene herbicida, a koji je ocenjen na uzorku površine 400 m2 na sredini svake osnovne parcele. Takođe, za svaku parcelu kreirana je mapa tretiranih delova parcela i obračunat procenat tretirane površine. Analiza vodosenzibilnih papira potvrdila je da je korov u potpunosti bio prepoznat i kvalitetno tretiran korišćenjem ovog inovativnog pristupa. Kreirane mape tretiranja potvrdile su da je u 2023. godini tretirano samo 19% od ukupne površine, dok se u 2024. godini ta površina kretala od 29-75%. Ove razlike su zavisile od brojnosti i prostornog rasporeda korova ali i podešavanja potrebne površine za tretiranje ispred i iza detektovanih korova radi postizanja maksimalne pouzdanosti sistema. Analizom broja suzbijenih i nesuzbijenih (novoniklih) biljaka divljeg sirka iz rizoma 15 dana posle primene herbicida u ogledu u 2023. godini ostvarena je efikasnost u suzbijanju 92,5%. Takođe, u 2024. godini ostvarena je visoka i približna efikasnost kod sva četiri ispitivana tretmana, odnosno pri brzinama sa 6 i 8 km/h kod tretiranja cele površine 91,2 i 94,2%, a kod precizne tačkaste primene herbicida 90,8 i 93,5% pri istim brzinama. Dobijeni rezultati su potvrdili da je ovim sistemom moguće ostvariti pouzdano suzbijanje divljeg sirka uz velike uštede herbicida i samim tim smanjen rizik za neciljane organizme i životnu sredinu.
Keywords: Sorghum halepense, suzbijanje, kompjuterski vid, pametna prskalica, tačkasto prskanje, soja, kletodim