Engleski: Srpski - Lazarević, Jovan; Knežević, Isidora; Matković Stojšin, Mirela; Stevanović, Dragana; Brković, Predrag; Damnjanović, Jelena (Acta herbologica, 2026)
Soja (Glycine max L. Merr.) i ozima pšenica (Triticum aestivum L.) predstavljaju važne poljoprivredne kulture, čija su klijavost i rani porast ključni za postizanje visokih prinosa. U ovom istraživanju je ispitivan biostimulativni potencijal hidrolata Angelica archangelica, sporednog proizvoda dobijenog tokom destilacije etarskog ulja, na semenu soje i pšenice. Semena su tretirana rastvorima hidrolata različitih koncentracija (0,25%, 0,5%, 1%, 5% i 10%), a testovi klijanja sprovedeni su u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Rezultati su pokazali da tretmani hidrolatom značajno povećavaju dužinu klijanaca kod obe kulture u poređenju sa kontrolom. Najveći porast zabeležen je pri koncentraciji od 10% - kod soje 5,77 cm, a kod pšenice 3,13 cm. Niže koncentracije takođe su imale pozitivan efekat, ali slabijeg intenziteta. Dobijeni rezultati potvrđuju da hidrolat A. archangelica pozitivno utiče na klijanje i rani razvoj biljaka, ukazujući na njegov potencijal kao prirodnog biostimulatora u održivoj poljoprivredi. Kako su hidrolati ekološki bezbedni i nedovoljno istraženi u poljoprivrednoj praksi, potrebna su dalja istraživanja u poljskim uslovima radi optimizacije njihove primene i potpunog iskorišćenja njihovog potencijala za unapređenje rasta biljaka.
Keywords: Engleski