Reakcija populacija Sorghum halepense (L.) Pers. na nikosulfuron, rimsulfuron i cikloksidim u Bosni i Hercegovini - Kelečević, Biljana; Mitrić, Siniša; Simić, Maja; Dejanović, Renata (Acta herbologica, 2026)
Rezistentnost Sogrhum halepense L. (Pers.) na jedinjenja iz grupe inhibitora acetolaktat sintetaze (ALS inhibitore) konstatovana je u mnogim slučajevima, međutim na teritoriji Bosne i Hercegovine do sada nije zvanično potvrđena. Za ispitivanje reakcije četiri populacije na aktivne supstance: nikosulfuron, rimsulfuron i cikloksidim korišćeni su rizomi. Rezistentnost je procijenjena korišćenjem molekularne tehnike zasnovanoj na PCR tehnologiji i biotesta. Nikosulfuron i rimsulfuron su primijenjeni u različitim količinama (0,5×, 1×, 1,5× i 2× od količine koja je preporučena za primjenu u poljskim uslovima), dok je cikloksidim primjenjen u preporučenoj količini (1×). Ocjena fitotoksičnosti je vršena 20 dana nakon tretmana. Rezistentnost na nikosulfuron i rimsulfuron potvrđena je kod dvije populacije, dok su sve analizirane populacije bile osjetljive na cikloksidim. Molekularnom analizom je konstatovana mutacija na mjestu Trp574-Leu, u frekvenciji 14% i 50%. S obzirom na obim proizvodnje kukuruza i značaj primjene herbicida iz grupe ALS inhibitora u kontroli korova, rano otkrivanje i primjena integralnih mjera u suzbijanju korova ključni su za odgađanje i spriječavanje širenja rezistentnog divljeg sirka.
Keywords: rezistentnost, ALS inhibitori, divlji sirak, suzbijanje korova