Izolacija, karakterizacija i herbicidni potencijal zemljišnih aktinobakterija - Gajic Umiljendic, Jelena; Sarić-Krsmanović, Marija; Vasić, Miloš; Šantrić, Ljiljana (Acta herbologica, 2026)
U laboratorijskim uslovima testiran je uticaj primarnog inokuluma 22 izolata aktinobakterija izolovanih iz obradivog zemljišta, na klijavost semena i dužinu korenka i stabaoca kukuruza, Setaria glauca i Sorghum halepense. Suspenzije 8 izolata aktinobakterija pokazale su različite nivoe inhibitornog delovanja na klijavost i porast klijanaca testiranih biljaka. Na osnovu rezultata dobijenih u preliminarnom testu, odabrano je 5 izolata aktinobakterija koje su ispoljile značajan inhibitorni efekat na jednu ili obe korovske vrste, a najmanji negativni uticaj na kukuruz. Izolat SI I izdvojio se kao najbolji kandidat za dalja ispitivanja jer je inhibicija merenih parametara kukuruza bila manja od 18%, a kod korovskih vrsta veća od 81%.
Keywords: aktinobakterije, biotest, kukuruz, korovi, bioherbicid