ANALIZA BIOMASE KOROVA I OZIMIH POKROVNIH USEVA PRE SETVE SOJE U ODRŽIVIM SISTEMIMA PROIZVODNJE - Nikolić, Ljiljana; Vasiljević, Marjana; Vojnov, Bojan; Ristić, Žarko; Šeremešić, Srđan (Acta herbologica, 2025)
Ova studija ispituje ulogu ozimih pokrivnih useva u kontroli korova u low input i organskoj proizvodnji pre setve soje. Korovi predstavljaju kontinuirani izazov u ​​biljnoj proizvodnji, posebno u organskoj proizvodnji, koji zahteva efikasne strategije upravljanja kako bi se osigurali visoki prinosi, stabilna proizvodnja i ekološka održivost. Tradicionalno, upotreba herbicidi se podrazumevala, ali postoji opravdana zabrinutost zbog njihovog uticaja na životnu sredinu, pomerila je fokus ka održivim poljoprivrednim praksama. Ovo istraživanje obuhvata upotrebu ozimih pokrovnih useva, kao što su raž i mešavina graška i ovsa, u cilju smanjenja biomase korova u low input i organskim proizvodnim sistemima. Ogledi su rađeni tokom tri godine u Srbiji (2019-2022), dobijeni rezultati pokazuju da pokrovni usevi značajno smanjuju biomasu korova, a raž se pokazala kao jak konkurent. Studija naglašava potencijal pokrovnih useva kao efikasne ekološke strategije za upravljanje korovima pre setve soje, nudeći prednosti kao što su smanjena upotreba herbicida, konzervacijska obrada zemljišta, poboljšano zdravlje zemljišta, prevencija erozije i bolji dugoročni prinosi useva.
Keywords: pokrovni usevi, korovi, poljoprivreda minimalnih ulaganja, organska proizvodnja, soja