Unapređenje efikasnosti suzbijanja korova primenom daljinske detekcije i pravilnog izbora tipa rasprskivača i norme tretiranja - Vasić, Filip; Sedlar, Aleksandar; Turšijan, Lazar (Acta herbologica, 2025)
Ova studija istražuje mogućnosti integracije tehnologije bespilotnih letelica (UAV) sa optimizovanim tehnikama primene herbicida u cilju povećanja efikasnosti suzbijanja korova. Terenski ogled je izveden u usevu kukuruza (Zea mays L.) u fazi 4–6 listova (BBCH 14–16), kombinujući multispektralno snimanje dronom pre tretmana sa različitim tipovima rasprskivača i normama utroška tečnosti. Na osnovu podataka dobijenih UAV snimanjem kreirane su mape zakorovljenosti koje su omogućile ciljan pristup tretiranju, dok je količina depozita na biljkama određena primenom fluorescentnog trejsera i spektrofotometrijskom analizom. Rezultati su pokazali da su TD-ADF dvomlazni rasprskivači ostvarili najveću efikasnost depozicije, naročito pri nižim normama (133–155 L/ha). Takođe je utvrđeno da smanjene norme tretiranja mogu zadržati ili čak poboljšati količinu depozita kada su uparene sa odgovarajućim izborom rasprskivača i brzinom kretanja. Dobijeni rezultati potkrepljuju primenu sistema niskih normi i preciznog prskanja vođenih daljinskom detekcijom, sa ciljem smanjenja troškova i negativnog uticaja na životnu sredinu, uz očuvanje ili poboljšanje efikasnosti suzbijanja korova. Ovakav integrativni pristup u potpunosti je u skladu sa ciljevima održive i precizne poljoprivrede.
Keywords: daljinska detekcija, dron, rasprskivači, depozit, korovi, precizna poljoprivreda