English - Lemenkova, Polina (Acta herbologica, 2025)
Bilans vode u četinarskoj šumi u kojoj dominiraju Picea abies [L.] i Pinus cembra [L.]) je centralni proces koji doprinosi globalnom kruženju ugljenika i vode. Kvantifikovanje uloge glavnih biotičkih i abiotičkih agenasa vodnog bilansa, odnosno lišajeva i magle, je stoga važno za bolje razumevanje ovog procesa. Metode za kvantifikaciju ravnoteže vode, kao što su evapotranspiracija, padavine, temperatura, imaju nekoliko nedostataka, kao što je destruktivno uzorkovanje ili poduzorkovanje. Razvili smo i testirali statistički pristup zasnovan na Pithon-u zasnovan na izračunatim parametrima životne sredine i klime dobijenim iz merenja Eddi kovarijanse četinarskih šuma iz terenskog eksperimenta sa dominantnim švajcarskim borom i smrče kao glavnim vrstama drveća. Kvantifikovali smo zapreminu ključnih meteoroloških parametara u šumskim krošnjama sa starim (>200 godina) i mladim (< 30 godina) stablima i relativnu zapreminu vodene pare koja pokazuje znake doprinosa magle. Podaci su upoređeni korišćenjem Matplotlib biblioteke Pithon-a za statističku analizu za oba tipa stabala. Magla i lišajevi su identifikovani sa visokom preciznošću iu snažnoj korelaciji sa sadržajem vode u četinarskim šumama. Naši podaci pokazuju da je ovo moćan pristup u uzgoju šuma za kvantifikaciju vodnog bilansa pomoću Pithon-a i statističke analize skupova podataka. Za razliku od drugih metoda, Pithon-ove programske biblioteke predstavljaju fleksibilan, ali moćan pristup analizi podataka. Pored toga, izvršena su nedestruktivna terenska merenja, koja su obuhvatila celokupno područje istraživanja i dala prostorno eksplicitne informacije o zdravlju šuma. Ovakav integrisani pristup otvara širok spektar mogućnosti istraživanja u oblasti očuvanja prirode i upravljanja zemljištem u zaštićenim područjima planinskih četinarskih šuma.