Alelopatski potencijal biljnog ekstrakta iz stabla Cuscuta campestris Yunck. - Tojić, Teodora; Gajić Umiljendić, Jelena; }or]evi', Tijana; Sarić-Krsmanović, Marija M (Acta herbologica, 2024)
Alelopatski proseci obuhvataju interakcije između živih organizama koje se ostvaraju posredstvom sekundarnih metabolita (alelohemikalija). Vrste roda Cucuta su poznate da produkuju hemijska jedinjenja koja se odlikuju različitim biološkim aktivnostima. Stoga, cilj ovog rada je bio da se ispita alelopatski potencijal biljnog ekstrakta dobijenog iz stabla Cuscuta campestris na klijanje i rani porast semena korovskih vrsta Amaranthus retroflexus i Portulaca oleracea. Ujedno, da se uradi hemijska analiza biljnog ekstrakta i procena njegove antioksidativne aktivnosti. Hemijska analiza biljnog ekstrakta stabla C. campestris je pokazala da je dobijeni biljni ekstrakt bogat izvor fenolnih jedinjenja. HPLC analizom po svom sadržaju su se izdvojila sledeća jedinjenja: kvercetin (5,62 mg/g), katehin (3,71 mg/g) i diadzin (2,85 mg/g), luteolin (1,82 mg/g) i rutin (1,16 mg/g). Osim toga, veće koncentracije (0,75% i 1%) biljnog ekstrakta ove parazitne cvetnice imale su inhibitorni efekat na klijanje i rani porast semena A. retroflexus i P. oleracea. A. retroflexus se pokazala kao osetljivija test biljka u odnosu na P. oleraceae, što potvrđuju procenti inhibicije klijanja semena od 88% (A. retroflexus) i 8% (P. oleraceae), odnosno inhibicija porasta klijanaca koja je bila 77% (A. retroflexus), odnosno 70% (P. oleraceae). Buduća istraživanja moraju obuhvatiti oglede na biljkama u saksijama, kao i poljske mikrooglede da bi se utvrdio alelopatski uticaj na korovske vrste.
Keywords: alelopatija, biljni ekstrakt, fenoli, Cuscuta campestris