Primena kombinacije herbicida tritosulfuron i florasulam bespilotnom letelicom u usevu ozime pšenice - Bošković, Biljana (Acta herbologica, 2023)
Pšenica je jedna od najvažnijih ratarskih kultura na svetu koja se koristi u ishrani ljudi. U zavisnosti od nivoa zakorovljenosti, korovske biljke mogu dovesti do značajnih gubitaka prinosa, koji na svetskom nivou prema nekim procenama iznose do 10%. Bespilotne vazduhoplovne letelice (UAV) imaju široku primenu u hemijskoj zaštiti useva, ali je za sada efikasnosti herbicida primenjenih pomoću UAV nedovoljno ispitana. Cilj ovog rada bio je da se ispita mogućnost upotrebe bespilotne letelice za primenu kombinacije herbicida tritosulfuron i florasulam u zaštiti pšenice od korova. Efikasnost navedene kombinacije herbicida je ispitana u slučaju primene niske norme tertiranja pomoću UAV, kao i pomoću rataske prskalice. Kombinacija herbicida tritosulfuron i florasulam primenjena pomoću UAV (norma tretiranja 30 l ha-1) je ispoljila visoku efikasnost u suzbijanju korovskih vrsta Capsella bursa-pastoris, Lactuca serriola, Sinapis arvensis i Viola arvensis, dok je efikasnosti iste kombinacije bila niža u slučaju primene ratarskom prskalicom. Na osnovu rezultata ogleda koji su ukazali na dobru efikasnost herbicida, možemo zaključiti da je sa aspekta uspešnosti zaštite pšenice od korova, upotreba UAV sasvim opravdana.
Keywords: bespilotna letelica, korovi, herbicidi, hemijska zaštita, pšenica.