Floristički sastav i održavanje vegetacionog pokrivača u organski održavanom vinogradu - Simić, Aleksandar (Acta herbologica, 2023)
U organskoj proizvodnji grožđa sorte Panonia u Beogradskom vinogradarskom rejonu vegetacioni pokrivač u vinogradu održava se uz minimalne intervencije, spontanom florom uz povremeno podsejavanje odabranim vrstama iz familija trava i leguminoza. U ovom istraživanju je ispitan sastav vegetacionog pokrivača posle dve godine navodnjavanja vinove loze sa 50% i 100% od ETc (evapotranspiracije kulture) i poređen sa nenavodnjavanom površinom. Tokom 2021. i 2022. godine su primenjene mere navodnjavanja, a u proleće 2023. godine je evidentiran floristički sastav i utvrđeno da je vegetacioni pokrivač u vinogradu održavanom po konceptu organske proizvodnje dominanto hemikriptofitsko-terofitskog karaktera (dominiraju dvogodišnje i višegodišnje vrste iz grupe hemikriptofita). To ukazuje da vegetacioni pokrivač po florističkom sastavu naginje ka korovsko-ruderalno-livadskoj zajednici. Za razliku od životnog spektra flore, životni spektar vegetacije je dao donekle realniju sliku, odnosno ovde kvantitativno (po broju jedinki po jedinici površine) dominiraju dvogodišnje i jednogodišnje vrste, te je zajednica okarakterisana kao tero-hemikriptofitska.
Keywords: organski vinograd, biljni pokrivač, navodnjavanje, biodiverzitet, Gročansko vinogorje