Metode ekstrakcije i identifikacije etarskih ulja i njihov bioherbicidni potencijal - Špirović Trifunović, Bojana; Tojić, Teodora (Acta herbologica, 2022)
Štetni efekti sintetičkih herbicida po zdravlje ljudi i životnu sredinu, kao i povećanje broja korovskih vrsta koje su razvile rezistentnost na pojedine herbicide su problemi koji su angažovali istraživače širom sveta da se posvete razvoju novih, ekološki prihvatljivijih pristupa za suzbijanje korova. Moguće rešenje pomenutih problema viđeno je u procesu alelopatija, a brojna etarska ulja izolovana iz različitih kako gajenih, tako i korovskih vrsta su do sada pokazala da poseduju značajan bioherbicidni tj. alelopatski potencijal. Istraživanja ove vrste su posebno aktuelizovana poslednjih nekoliko decenija zbog prepoznate mogućnosti implementacije ovog procesa u integralnoj zaštiti bilja, koja predstavlja održivu strategiju u borbi protiv korova. U ovom preglednom radu obrađen je hemijski sastav etarskih ulja, objašnjene su metode koje se mogu koristiti za ekstrakciju (klasične i savremene) i identifikaciju (gasna hromatografija sa masenom spektrometrijom) njihovih komponenti, kao i na koji način se mogu ispitivati bioherbicidna svojstva etarskih ulja.