Karfentrazon-etil – novi desikant za primenu u soji - Gajic Umiljendic, Jelena; Radivojević, Ljiljana; Sarić-Krsmanović, Marija; Šantrić, Ljiljana (Acta herbologica, 2022)
Tokom 2020. i 2021. godine izvedena su ispitivanja efikasnosti karfentrazon-etila u desikaciji soje. Ogledi su postavljeni na lokalitetima Novi Karlovci i Putinci, po slučajnom blok sistemu, u četiri ponavljanja. Karfentrazon-etil je primenjen kao komercijalni preparat Affinity Plus, u količini 1 l/ha, a kao standardi korišćeni su dikvat i glufosinat amonijum, takođe, kao komercijalni preparati u preporučenim količina primene. Svi tretmani su obavljeni u fazi prirodnog dozrevanja useva, kada su biljke odbacile oko 30% listova. Ocena efikasnosti urađena je 3 i 7 dana posle primene (DPP) preparata, a praćeni su i mereni parametri: boja stabla, boja listova, boja mahuna, masa stabla (g), masa mahune (g). Karfentrazon-etil, kao preparat Affinity Plus u količini 1 l/ha dovodi do sušenja stabla, listova i mahuna soje. Pod uticajem karfentrazon-etila, u zavisnosti od godine ispitivanja i lokaliteta, masa stabla je smanjena za 31-55% 3DPP, odnosno 43-56% 7DPP, dok je masa mahune smanjena za 22-36% 3DPP, odnosno 27-39% 7DPP. U istim uslovima dikvat i glufosinat amonijum ostvarili su inhibicije veće za 1-18% u poređenju sa karfentrazon-etilom. Rezultati ovih istraživanja su pokazali da se karfentrazon-etil može koristiti za desikciju soji, ali da proizvođači moraju računati na nižu efikasnost u poređenju sa dikvatom i glufosinat amonijumom.