Uticaj brojnosti korova na kritičan period suzbijanja korova i prinos kukuruza u Srbiji - Nedeljkovic, Dejan M (Acta herbologica, 2022)
Opredeljenost poljoprivednika proizvodnji kukuruza u Srbiji je na izuzeto visokom nivou, pri čemu poslednjih godina površine pod kukuruzom rapidno rastu u svimm regionima podjednako. Takvom trendu najviše pogoduje cena ove zitarice koja beleži rekordni rast na svetskom tržistu u prethodnim godinama, što je je bio ključni faktor da se poljoprivrednici u Srbiji opredele za njenu proizvodnju, pri čemu značajan deo proizvedenih količina završi u izvozu. S obzirom da su površine (oko 1 ml ha-1) pod ovom kulturom dominantne u odnosu na ostale ratarske kulture, poljoprivrednici se susreću sa brojnim problemima tokom proizvodnje. Jedan od najčesćih faktora koji može izazvati značajno smanjenje prinosa u proizvodnim sistemima, kao i ispoljiti uticaj na početak kritičanog perioda suzbijanja korova (KPSK) je prisustvo različitih korovskih vrsti od kojih su pojedine razvile rezistentnost na određene grupe herbicida. Stoga cilj u ovim istraživanjima je bio ispitivanje uticaja brojnosti korovskih vrsti u trogodišnjem poljskom ogledu na početak kritičnog perioda u suzbijanju korova u usevu kukuruza. Ogled je zasnovan u region Južnog Banata, u trajanju od tri godine (2015-2017. godina), organizovan je po slučajnom blok sistemu pri čemu je eksperimentalno polje podeljeno u dva potpolja, gde su u prvom primenjeni zemljišni herbicidi (pre-em) na bazi S-metolahlora (1,44 kg a.s. ha-1) i terbutilazina (0,75 kg a.s. ha-1), a drugo potpolje je bilo bez primene herbicida. U svakom potpolju je ispitivano sedam tretmana (sedam vremena uklanjanja korova) u tri ponavljanja.Svi praćeni parametri korova i useva su se značajno razlikovali između godina i vremena ukljanjanja korova u varijantama sa i bez pre-em primene herbicida. Najmanje vrednosti svih parametara su utvrđene u vegetacionoj sezoni sa deficitom padavina (281,1 mm) a najveće u sezoni sa optimalnom količinom padavina (526,4 mm) osim redukcije prinosa kukuruza gde je to bilo obrnuto. U 2015. godini KVSK u varijanti sa pre-em primenom herbicida je nastupilo u fazi kukuruza BBCH 14, a bez primene herbicida u fazi BBCH 12. Dok u 2017. godini u varijanti sa pre-em tretmanom KVSK je nastupilo kada je kukuruz bio u fazi BBCH 15, a bez primene herbicida u BBCH 11. U 2016. godini KVSK u varijanti sa pre-em tretmanom je nastupilo u BBCH 20, a bez primene herbicida znatno ranije tj. BBCH 11.Ključne reči: brojnost korova, kritični period, kukuruz, prinos, zemljišni herbicidi.
Keywords: Brojnost korova, kritični period, kukuruz, prinos, zemljišni herbicidi.