Regresiona zavisnost efikasnosti zemljišnih herbicida u suzbijanju ambrozije od doze i broja dana od primene herbicida - Mitrić, Siniša; Golić, Darko; Janjić, Vaskrsija; Božić, Dragana; Kovačević, Zlatan; Jovanović, Vladan; Biljana Kelečević (Acta herbologica, 2022)
Cilj istraživanja je da se utvrdi efikasnost 12 PreEM herbicida u suzbijanju ambrozije, a to su: atrazin, alahlor, acetohlor, alahlor+linuron, S-metolahlor, pendimetalin, metribuzin, prometrin, napropamid, imazetapir, oksifluorfen i dihlobenil. Istraživanja su rađena tokom dve godine, a herbicidi su primenjeni u maju, na za setvu pripremlјenom, ali nezasejanom zemlјištu. Efikasnost je praćena 30, 45 i 60 dana nakon tretiranja. Herbicidi su korišćeni u 4 različite doze: D1 koja predstavlјa polovinu najniže preporučene doze; D2 je najniža preporučena doza; D3 predstavlјa najvišu preporučenu dozu i D4 predstavlјa dozu veću od preporučene (D3×1,5). Efikasnost je izražena kao procenat efikasnosti za broj korova i svežu masu korova u odnosu na kontrolu. Koeficijent višestruke korelacije između procenta efikasnosti (PE), kao zavisno promenljive, i doze (D) i broja dana od primene herbicida (DAA), kao nezavisno promenljivih, u svim slučajevima je statistički značajan i se kreće od 0,853** do 0,961****. Parcijalni koeficijent korelacije zavisnosti procenta efikasnosti, od doze herbicida je u svim slučajevima pozitivan i gotovo kod svih herbicida statistički visoko značajan i kreće se od 0,739** do 0,956****. Parcijalni koeficijent korelacije između procenta efikasnosti herbicida za masu ambrozije i vremena koje protekne od primene herbicida je negativan i statistički značajan ili visoko značajan i varira od -0,606* do -0,904***. Parcijalni koeficijent korelacije između procenta efikasnosti herbicida za broj biljaka ambrozije i broja dana od primene herbicida, je takođe negativan i varira, zavisno od herbicida, od -0,182NZ do -0,923****.
Keywords: ambrozija, herbicidi, efikasnost, doza, broj dana nakon primene