Ispitivanje SPAD vrednosti i morfometrijskih odlika listova u populacijama divlje kupine na Staroj planini - Jankovic, Jovana (Acta herbologica, 2021)
U radu su ispitivani ekofiziološki i ekomorfološki parametri kod jedinki Rubus hirtus Waldst. & Kit. iz tri prirodne populacije sa Stare planine. Sadržaj ukupnog hlorofila u listovima, procenjen metodom SPAD, kao i širina listova i odnos širina/dužina listova imali su najveće vrednosti u populaciji A koja naseljava šumsku zajednicu u kojoj dominiraju grab i kitnjak i raste u uslovima vegetacijske senke. Manje vrednosti ispitivanih parametara bile su zabeležene u populacijama B (koja je takođe locirana unutar šumskog sklopa), i C (koja se nalazi na relativno otvorenom staništu). Među-populacione razlike u ispitivanim parametrima se mogu delimično tumačiti kao prilagođenost na svetlosne uslove staništa (značajne razlike između jedinki iz populacija A i C), dok se vrednosti parametara u populaciji B ne mogu objasniti delovanjem svetlosnih uslova, već ukazuju na neophodnost razmatranja kompleksnih sredinskih faktora na tom lokalitetu, pre svega kontaminiranosti zemljišta i podzemnih voda teškim metalima.
Keywords: Rubus hirtus, prirodne populacije, hlorofil, morfometrija lista, Stara planina