Uticaj različitih metoda prekidanja dormantnosti semena Ambrosia artemisiifolia, Abutilon theophrasti i Xanthium strumarium na nicanje u poljskim uslovima - Krstić, Jovana (Acta herbologica, 2021)
Dormantnost ili mirovanje semena korovskih vrsta je značajna osobina koja doprinosi njihovoj stopi preživljavanja, pomaže da izbegnu uticaj herbicida i štiti od nepovoljnih uslova životne sredine. Kako bi smo utvrdili koje su metode efikasne u prekidanju dormantnosti semena invazivnih korovskih vrsta (Ambrosia artemisiifolia, Abutilon theophrasti, Xanthium strumarium) postavljen je ogled 2019. godine po slučajnom blok sistemu u 3 ponavlanja na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo (Novi Sad). Prikupljena semena jedne populacije A. artemisiifolia i A. threophrasti, do ispitivanja, očišćena su i čuvana u hladnoj komori na 4 ℃ , dok je X. strumarium čuvan na sobnoj temperaturi. Propagacija semena je urađena u herbološkoj laboratoriji primenom devet različitih metoda prekidanja dormantnosti semena. Semena su bila izložena različitim uslovima temperature, svetlosti i vlage u određenom vremenskom period (24h ili 48h). Svakodnevno u periodu od 31 dan praćena je dinamika nicanja korovskih vrsta i kumulativno iskazana u procentima. Na osnovu dobijenih rezultata utvrđen je najveći procenat niklih biljaka u tretmanima gde su semena propagirana na svetlosti u vodi. Odgovarajućom metodom propagacije može se uticati na prekidanje dormantnosti semena i nicanje u poljskim uslovima, što može imati praktičan značaj u istraživanjima konkurentskih odnosa useva i ispitivanih korovskih vrsta.
Keywords: prekidanje dormantnosti, Ambrosia artemisiifolia, Abutilon threophrasti, Xanthium strumarium