„Banka semena“ graba (Carpinus betulus L.) u šumskoj prostirci u srednjedobnoj sastojini za rekonstrukciju na području Morovića - Bobinac, Martin (Acta herbologica, 2019)
Količina zdravog semena graba u sastojinama za rekonstrukciju iz aktuelnog i prethodnih uroda predstavlja element za predviđanje podmlađivanja te vrste i racionalnu primenu herbicida koji se danas koriste u postupku rekonstrukcije. Od ukupnog broja semena po 1 m2 prosečno je zastupljeno zdravog semena u neproređenoj sastojini 1142 kom/m2, a u proređenoj sastojini 1117 kom/m2. Iz rodne 2018. godine, koja je definisana kao godina obilnog uroda graba na području Ravnog Srema, na površini zemljišta u neproređenoj sastojini ukupan broj semena graba iznosio je prosečno 1024 kom/m2, a u proređenoj sastojini 1041 kom/m2. , Banku semena’’ u srednjedobnoj sastojini za rekonstrukciju pod uticajem različitog gazdinskog tretmana čini zdravo seme 85–88% iz uroda 2018. godine, a 12–15% iz prethodnih uroda.