Invazivne biljne vrste u organskim usevima u Vojvodini - Nikolić, Ljiljana M (Acta herbologica, 2019)
Na osnovu višegodišnjih istraživanja korovske flore u različitim organskim usevima (kupus, salata, soja, crni luk, šargarepa, kukuruz, neven, mirođija, heljda, krompir, bosiljak i lucerka) u Vojvodini, konstatovano je prisustvo ukupno 88 biljnih vrsta, od čega su 53 (60%) strane (alohtone). Analizirajući invazivni status alohtonih taksona prema različitim kategorizacijama, izdvajamo prisustvo 14 invazivnih vrsta (9 neofite; 5 arheofite). Ističe se prisustvo 4 taksona, životne forme terofita (T4), koji su prema svim analiziranim kategorizacijama invazivni, a to su: Ambrosia artemisiifolia, Conyza canadensis, Erigeron annuus i Galinsoga parviflora. Međutim, prema našim bazama invazivnih biljaka na području Srbije, još 6 vrsta ima status invazivnih vrsta, a to su: Amaranthus retroflexus, Datura stramonium, Echinochloa crus-galli, Portulaca oleracea, Sorghum halepense i Veronica persica, od kojih kod nas samo Echinochloa crus-galli, ima status jako invazivne. Od taksona koji imaju status jako invazivnih u Srbiji, u organskim usevima prisutni su sa većom frekvencijom pojavljivanja samo Ambrosia artemisiifolia (58%) i Echinochloa crus-galli (33%) što znači da, za sada, organski usevi u Vojvodini, ne predstavljaju glavno utočište ovim vrstama. Međutim, zbog njihove izuzetne sposobnosti brzog širenja i osvajanja novih prostora, potrebna su kontinuirana istraživanja invazivnih biljaka i to ne samo onih koje su kod nas tako kategorisane, već i onih koje u širem regionu Evrope već imaju status invazivnih vrsta.