Medonosne biljake u kanalskoj mreži Banata - Ljevnaić-Mašić, Branka (Acta herbologica, 2019)
Cilj rada je da ukaže na prisustvo i rasprostranjenje medonosnih biljaka u kanalskoj mreži Banata, i odnos između njihovih osnovnih ekoloških (ekološka grupa, ekološki indeksi) i bioloških (životna forma, vreme cvetanja, načini oprašivanja) karakateristika. Konstatovano je ukupno 18 medonosnih biljaka među kojima su dominirale hemikriptofite i fanerofite (preko 70,00%). Vrste Salix alba, Populus alba i invazivna vrsta Amorpha fruticosa su zabeležene na najvećem broju kanala. Korelacionom i PCA analizom utvrđeno je da vreme cvetanja medonosnih biljaka zavisi od ekološke grupe, životne forme i karakteristika zemljišta (pH, temperature, vlažnosti, sadržaja nutrijenata, teških metala i zaslanjenosti). Šumske, močvarne i drvenaste biljke imale su kraće vreme cvetanja od korovsko-ruderalnih vrsta. Vrste koje naseljavaju kiselija i hladnija staništa ranije su počinjale sa cvetanjem. Dvanaest medonosnih vrsta imaju status invazivnih u širem regionu Evrope, dok Acer negundo i Amorpha fruticosa imaju status jako invazivnih vrsta i za područje Srbije. Često se konstatovane medonosne vrste, koje za sada nisu invazivne u Srbiji, ali u širem regionu Evrope jesu, preporučuju za sadnju, što u dužem vremenskom periodu može dovesti do njihovog intenzivnijeg širenja sa mogućnošću da i kod nas postanu invazivne.