Floristička analiza livadske vegetacije klasa Molinio-Arrhenatheretea i Festuco-Brometea u Srbiji - Aćić, Svetlana B. (Acta herbologica, 2019)
Livadska vegetacija Srbije kao važan resurs za poljoprivredu nosioc je izuzetnog biodiverziteta biljnih i životinjskih vrsta. Različiti tipovi livadskih ekositema razvijaju se na raznovrsnim tipovima staništa, geološke podloge, klime i zemljišta. U ovom radu prikazano je izuzetno florističko bogatstvo livadske vegetacije dolinskih vlažnih zajednica klase Molinio-Arrhenatheretea i suvih brdsko-planinskih zajednica klase Festuco-Brometea u Srbiji. Floristička analiza je urađena na setu od 3346 fitocenoloških snimaka različitih tipova livadske vegetacije Srbije. Analiza je pokazala da livadsku floru ovih klasa gradi 1533 biljne vrste iz 448 rodova koje su razvrstane u 88 familija viših biljaka. Najveći broj rodova i vrsta biljaka koje grade livadsku vegetaciju Srbije pripada familijama Asteraceae, Poaceae i Fabaceae. Prikazane su vrste koje su karakteristične za zajednice klasifikovane u klase Molinio-Arrhenatheretea i Festuco-Brometea. Poznavanje florističkog diverziteta livadskih zajednica Srbije je značajno kako bi se prepoznale kvalitativne i kvantitativne promene do kojih dolazi usled negativnih uticaja napuštanja ili neadekvatnog korišćenja ovih ekosistema u poljoprivredi i preduzele odgovarajuće mere u cilju zaštite i obnove staništa livadske vegetacije. Ključne reči:flora, livade ,pašnjaci, Molinio-Arrhenatheretea, Festuco-Brometea