Interspecijska i intraspecijska kompeticija vrsta Ambrosia trifida i A. artemisiifolia - Savic, Aleksandra; Lazarevic, Jovan; Vrbnicanin, Sava (Acta herbologica, 2019)
Pored Ambrosia artemisiifolia L. koja je raširena na većem delu teritorije Srbije, Ambrosia trifida L. je za sada lokalno prisutna. Uzimajući u obzir njen vegetativni i generativni potencijal može se očekivati njeno dalje širenje i samim tim veće štete u poljoprivredi. Cilj ovih istraživanja bio je da se odredi koliki je uticaj A. artemisiifolia na vegetiativni prinos A. trifida u uslovima njihove koegzistencije. Eksperiment je postavljen po modelu zamenjujućih serija („Replacement design“) gde je praćena intra i interspecijska kompeticija. Ogled je postavljen u šest tretmana (potpuno slučajan blok sistem u četiri ponavljanja) sa različitim proporcijama biljaka po m2 A. artemisiifolia/A. trifida (%): 100:0; 80:20; 40:60; 60:40; 20:80 i 0:100 u dve serije: mala (ukupno 10 biljaka/m2) i velika gustina (ukupno 100 biljaka/m2). Tokom sezone kroz tri ocene merena je suva biomasa biljaka A. trífida i A. artemisiifolia pri čemu će ovde rezultati biti prikazani samo za A. trifida. Za ispitivanje analiziranih parametara korišćena je trofaktorska analiza varijanse (ANOVA) a podaci su obrađeni u statističkom paketu SPSS. Kod tretmana sa niskom brojnošću biljaka, prosečne vrednosti suve mase A. trifida kretale su se u rasponu od 5,36-8,99 g/biljci (jul), zatim od 7,4-13,01 g/biljci (avgust) i od 9,08-16,13 g/biljci (septembar) dok su se u tretmanu visoke brojnosti vrednosti kretale u rasponu od 6,35-8,38 g/biljci (jul), 8,66-11,71 g/biljci (avgust) i 9,53-13,54 g/biljci. Dobijeni rezultati pokazuju da je kod A. trifida izražena interspecijska kompeticija (pri manjoj brojnosti populacije), dok sa povećanjem broja jedinki po jedinici površine više dolazi do izražaja intraspecijska kompeticija. Ključne reči: Ambrosia trifida L., Ambrosia artemisiifolia L., kompeticija, dizajn zamenjujućih serija