Morfologija semena odabranih vrsta korovskih biljaka - Saulić, Markola M (Acta herbologica, 2019)
Da bi se izborili sa svim pojavama prirode i opstali na najrazličitijim terenima, zemljišta i klima, biljke su pre svega usavršile svoje načine širenja na nova područja putem semena. Seme korova se odlikuje velikom raznolikošću u svim segmentima, kako fizičkim tako i hemijskim. Poznavanje morfoloških osobina semena i plodova korovskih biljaka (produkcija semena, masa, veličina, oblik, boja, sjaj, miris, izgled površinskih struktura semena) ima veliki značaj u planiranju mera za suzbijanje korova. Predmet istraživanja ovog rada bila su semena vrsta Chenopodium album, Ch. hybridum, Anagallis arvensis, Veronica hederifolia i Amaranthus retroflexus izdvojena tokom ogleda procene rezeve semena korovskih biljaka iz zemljišta. Nakon fizičke ekstrakcije iz zemljišnih uzoraka semena su odvojena od primesa, urađena je determinacija semena a zatim su semena slikana stereomikroskopom. Izmerene su dimenzije (dužina, širina, debljina semena i dužina pupka) a praćene su i eventualne promene na semenjači koje su nastale kao posledica fizičkih oštećenja. Cilj ovog istraživanja je proširivanje baze podataka koja bi trebalo da doprinese efikasnijoj determinaciji semena korovkih vrsta. Ključne reči: korovi, morfološke osobine semena, determinacija, stereomikroskop