Uticaj tipa rasprskivača i ađuvanta na efikasnost nikosulfurona u suzbijanju pojedinih korova u usevu kukuruza (Zea mays L.) - Jovanović, Darko (Acta herbologica, 2024)
Poljski ogled je sproveden tokom 2021. i 2022. godine u Institutu za kukuruz Zemun Polje u Srbiji. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj različitih ađuvanata i tipova rasprskivača na efikasnost dva herbicida na bazi iste aktivne supstance – nikosulfurona. Ogled je postavljen kao split-blok dizajn u četiri ponavljanja sa 12 tretmana plus tretmani bez korova, kao i zakorovljene parcele. 21 dan nakon tretmana (DNT) uzorkovani su korovi i izmerene su sveža i suva masa korova. Vizuelna efikasnost je procenjena 7, 14 i 21 DNT. Nije uočena razlika u redukciji suve mase između herbicida. Pored toga, tretmani sa AMS su izazvali brzo smanjenje efikasnosti u poređenju sa tretmanima sa nejonskim surfaktantom (NIS), gde je efikasnost povećana i gde je dovelo do bržeg propadanja korova. Na redukciju suve mase, svi ispitivani faktori kao i njihova interakcija su imali statistički veoma značajan uticaj kod svih vrsta izuzev kod vrste Bilderdykia convolvulus gde uticaj rasprskivača nije bio statistički značajan.