Prilog radprostranjenju pojedinih invazivnih biljnih vrsta u Kantonu Sarajevo - Hasanbegovic, Anis; Murtic, Senad; Pintaric, Dario (Acta herbologica, 2024)
Tokom tri godine terenskih istraživanja na području Kantona Sarajevo (od 2019 do 2022), konstatovani su novi lokalitete za mnoge invazivne vrste. U radu smo obradili slijedeće vrste: Aillanthus altissima (Mill.) Swingle, Ambrosia artemisiifolia L., Armoracia rusticiana Gaertn., Mey et Scherb. i Reynoutria japonica Houtt. Za svaku vrstu su dati slijedeći parametri: nadmorska visina, koordinate, tip zemljišta i fitocenološki red. Cilj istraživanja je pružiti nove podatke o rasprostranjenosti ovih vrsta, kako bi se spriječilo njihovo daljnje širenje i smanjio njihov negativan uticaj na području Kantona Sarajevo. Ukupno je zabilježeno 42 nova lokaliteta za Aillanthus altissima, Ambrosia artemisiifolia 10, Armoracia rusticiana 5 i Reynoutria japonica 15. Novi nalazi u okviru ovog istraživanja ukazuju na dalje osvajanje novog prostora od strane analiziranih vrsta. Pajasen i japanski dvornik postaju hortikulturni problem grada a ambrozija i zdravstveni te je neophodno preventivno djelovanje u vidu uništavanja istih.