UPOTREBA MALČEVA U SUZBIJANJU KOROVA U PITOMOJ NANI (MENTHA PIPERITA) - Dragumilo, Ana; Marković, Tatjana; Prijić, Željana; Đurović-Pejčev, Rada; Radanović, Dragoja; Božić, Dragana (Acta herbologica, 2024)
Osnovne karakteristike različitih materijala za malčiranje i najvažnije karakteristike (broj i biomasa) svake vrste korova koja je uspela da probije barijere malča predstavljene su u ovom radu. Ispitivanje 9 organskih malčeva (slama, usitnjena kora bora, bagremova piljevina, karton, suve iglice bora, usitnjena kukuruzovina, usitnjena kora bagrema, biljni komposti 1 i 2), 1 biorazgradiva (crna malč folija) i 4 plastične malč folije (srebrno-crna, perforirana crna, crna, crna "agrotekstil") testirane su u pitomoj nani (Mentha x piperita) u Srbiji. Najbrojniji zabeleženi korovi bili su Agropirum repens, Avena fatua, Picris hieracioides, Setaria viridis i Rumex crispus. Broj i biomasa svih vrsta korova mereni su jednom u sezoni, pre prve žetve pitome nane. U poređenju sa kontrolnim tretmanom, 12 od 14 primenjenih malčeva korišćenih za suzbijanje korova pokazalo je pozitivane efekte u pitomoj nane. Malčevi su uticali na pojavu (redukcija od 9,7 do 100%) i biomasu korova (redukcija od 30 do 100%). Četiri malča su procenjena kao dobro rešenje za suzbijanje korova u pitomoj nani, i to dva organska: bagremova piljevina i suve iglice bora, i dve folije: srebrno-braon i crni "agrotekstil".