Efekat dva različita herbicida na korovsku floru u soji - Samardzic, Natasa (Acta herbologica, 2024)
Cilj istraživanja je bio da se utvrdi prisutna korovska flora u usevu soje na dva lokaliteta u Republici Srbiji i proceni efikasnost bentazona i imazamoksa. Rezultati su pokazali visoku do zadovoljavajuću efikasnost oba izučavana herbicida u suzbijanju različitih širokolisnih korova, kao i travnih korova u slučaju imazamoksa, sa blagim varijacijama u efikasnosti primećenim kod određenih vrsta korova. Fitotoksični efekti nisu zabeleženi, dok su proučavani herbicidi pokazali istu efikasnost kao herbicidi korišćeni kao standardi. Preporučeno je kombinovanje ovih herbicida u tank-miksu kako bi se proširio spektar delovanja i smanjila pojava rezistentnosti, imajući u vidu njihove različite mehanizme delovanja.