Uporedna analiza mikromorfoloških i anatomskih karakteristika dve vrste iz roda Artemisia - Tojić, Teodora (Acta herbologica, 2023)
Rod Artemisia privlači veliku pažnju istraživača zbog hemijskog sastava i biološke raznovrsnosti vrsta koje obuhvata. U ovom radu proučavali smo vegetativne organe dve vrste roda Artemisia (A. vulgaris i A. absinthium) sa ciljem da se ispitaju anatomske karakteristike koje bi mogle da imaju taksonomski značaj i koje mogu biti povezane sa proizvodnjom sekundarnih metabolita. Ova studija je obuhvatala pripremu poprečnih preseka listova, stabla i korena, kao i njihovo posmatranje pod svetlosnim mikroskopom. Glavna anatomska razlika između posmatranih vrsta ogleda se u prisustvu dlaka. Nežlezdane dlake u obliku slova T primećene su na površini stabla i u epidermisu lica i naličja lista kod obe vrste. Žlezdane dlake su prisutne u mnogo većem broju kod vrste A. absinthium u odnosu na vrstu A. vulgaris, što se može dovesti u vezu sa većom proizvodnjom sekundarnih metabolita, naročito isparljivih jedinjenja.