Uticaj redukovane primene herbicida i mehaničkih mera na svežu nadzemnu masu širokolisnih korova u usevu soje - Krstić, Jovana (Acta herbologica, 2023)
Evropska komisija je u maju 2020. godine objavila strategiju Farm to Fork u kojoj je jedan od ciljeva smanjenje upotrebe pesticida za 50% do 2030. godine. Jedan od načina je primena herbicida u trake u kombinaciji sa mehaničkim merama. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li se redukovanom primenom herbicida tj. primenom 50% manje količine od preporučene u kombinaciji sa međurednom kultivacijom (MK) može postići visoka efikasnost u suzbijanju korova. U ogledu su primenjeni herbicidi posle setve a pre nicanja i herbicidi posle nicanja po čitavoj površini sa i bez međuredne kultivacije kao isti herbicidi u trake sa međurednom kutivacijom. Nedelju dana nakon prvog i drugog tretmana posle nicanja primenjena je MK. Herbicidi su primenjeni leđnom prskalicom sa komprimovanim CO2, dizne TeeJet XR11002 (za tretiranje čitave površine) i TP4002E (za tretman u trake), 200 L ha-1 vode i pritisak od 2 bara. Primenom herbicida u trake u kombinaciji sa MK ostvareno je smanjenje sveže nadzemne mase korova. Nisu ostvarene statistički značjane rezlike između pojedinih tretmana u trake u odnosu na tretmane primenjene po čitavoj površini.