Efekat godine na morfološke i ornamentalne karakteristike stepskog božura - Prijić, Željana; Marković, Tatjana; Radanović, Dragoja; Xue , Jingqi; Zhang, Xiuxin; Gordanić, Stefan; Mikić, Sara; Dragumilo, Ana; Čutović, Natalija; Batinic, Petar (Acta herbologica, 2023)
Степски божур (Paeonia tenuifolia L.) је угрожена лековита биљна врста која се у Србији јавља на три станишта, од којих је Делиблатска пешчара најбогатије станиште. На основу резултата истраживања спроведених у Делиблатској пешчари 2023. године, утврђено је да на развој цветниx грана Paeonia tenuifolia нису утицале нешто више просечне зимске температуре. На локалитету је измерено 100 насумично одабраниx биљака, укључујући висину, обим биљке, број грана по биљном грму, однос цветниx и нецветајућиx грана, однос надземног дела и корена, као и стабљике према лисним гранама и цвету. Резултати су показали да је однос корена и надземног дела 1:2,5, просечна висина испитиваних биљака 41±6 cm, у распону од 30-60 cm, а обим биљног жбуна 121±30 cm, у распону од 40-170 cm, који је у позитивној корелацији са бројем грана. Просечан број грана по биљци био је 8±2,5. На основу мерења апсолутно сувог биљног материјала утврђено је да је маса гране у просеку садржала 22,5% стабљике, 73,5% лисних гранчица и 4% цветне масе. Латице чине у просеку 34,3% масе цвета.