JAVORI (Acer L.) U ULICAMA CENTRALNOG DELA BEOGRADA – STANJE I FUNKCIONALNOST - Stavretović, Nenad (Acta herbologica, 2023)
Ovim radom istraženo je postojeće stanje i funkcionalnost drvorednih stabla javora (Acer L.) (koji se kod nas tradicionalno koriste za ozelenjavanje) u ulicama koje su najfrekventnije u pogledu intenziteta saobraćaja, načina korišćenja i mera održavanja zelenila (ulicama I i II reda) na teritoriji opštine Stari grad (Beograd). Na istraženom području od ukupno 39 ulica ovih kategorija, drvoredi javora zastupljeni su u 2 od 15 ulica I reda i u 10 od 24 ulice II reda. Utvrđeno je da je ukupan broj drvorednih stabala, koje pripadaju vrstama iz ovog roda 735. Evidentirane su 4 vrste javora: Acer pseudoplatanus L., Acer platanoides L., Acer campestre L. i Acer saccharinum L. Najzastupljenija vrsta ovde je Acer pseudoplatanus L. sa ukupno 442 (60,13 %) stabala, srednje ocene vitalnosti 3,6. Zatim slede: Acer platanoides L. sa 213 (28,98 %) evidentiranih stabala i srednjom ocenom vitlanosti 3,5; Acer campestre L. sa 72 (9,80 %) evidentirana stabla i ocenom 3,1 i Acer saccharinum L. sa 8 (1,09 %) drvorednih stabala i ocenom 2,3. Utvrđeno je da je jedan od glavnih faktora smanjenja funkcionalnosti drvorednih stabala javora na istraženom području primena prevršavanja kruna, što potvrđuju i druga istraživanja.