Mikroskopska i spektroskopska karakterizacija orašica i sluzi Ocimum basilicum i Thymus vulgaris - Alimpić Aradski, Ana; Pećinar, Ilinka; Janković, Smiljana; Marin, Petar D.; Pljevljakušić, Dejan; Dajić-Stevanović, Zora; Šavikin, Katarina; Duletić-Lauševič, Sonja (Acta herbologica, 2023)
Ocimum basilicum L. (bosiljak) i Thymus vulgaris L. (timijan) su dobro poznate lekovite biljke familije Lamiaceae. Iako su mikromorfološke karakteristike orašica i produkcija njihove sluzi do sada delimično proučeni, cilj ovog rada je bio analiza uzoraka iz Srbije. Rezultati dobijeni steremikroskopom i skenirajućom elektronskom mikroskopijom ukazuju da se orašice proučavanih vrsta razlikuju po obliku, veličini, stopalnom ožiljku i obrascu ornamentacije. Iako su obe vrste produkovale mlečno belu sluz sa fibrilima, orašice bosiljka su se izdvojile po brzoj reakciji osluznjavanja, kao i produkciji veće količine sluzi. Takođe, ovo je prvi izveštaj o hemijskom sastavu orašica i sluzi dve vrste familije Lamiaceae koje su gajene u Srbiji i analizirane Ramanovom spektroskopijom. Evidentirane su pojedine razlike u hemijskom profilu orašica i sluzi među analiziranim vrstama. Razlike u sastavu orašica su uglavnom pripisane sadržaju fenolnih komponenti, masnih kiselina i proteina. Proučavane orašice predstavljaju bogat izvor fenola, nezasićenih masnih kiselina i polisaharida. Raman spektroskopija se pokazala kao veoma pogodna tehnika za analizu ovog tipa uzoraka, s obzirom da omogućava identifikaciju i ukazuje na prostorni raspored biljnih metabolita u uzorku.