UPOREDNA ANALIZA STRUKTURE TRAVNJAKA DUŽ SAOBRAĆAJNICA U BEOGRADU - Stavretović, Nenad; Novaković , Ana; Petrović , Jovana; Stojanović , Nadežda (Acta herbologica, 2022)
Istraživanja obuhvataju uporednu analizu strukture različitih tipova travnjaka duž saobraćajnica Beograda (travne površine kružnih tokova, razdelnih traka, površina u neposrednoj blizini saobraćajnica i travne površine saobraćajnica prvog reda), njihovog florističkog sastava. U analizama su korišćeni rezultati florističkih istraživanja iz 2002. godine, kao i rezultati terenskog istraživanja sprovedenog tokom 2019. godine. Na istraženim travnim površinama duž Beogradskih saobraćajnica evidentirano je ukupno 114 bilјnih vrsta, među kojima najveći broj pripada kategoriji korovskih vrsta. Zakorovljenost travnjaka saobraćajnica posledica je specifičnih uslova sredine koji vladaju na ovim tipovima zelenih površina i pogoduju naseljavanju i širenju korovskih vrsta, ali i slabijeg intenziteta negovanja i održavanja. Taksonomska analiza je pokazala da je nakon 17 godina došlo do smanjenja broja familija I rodova na istraživanom području. Evidentirana je apsolutna dominacija biljaka iz grupe hemikriptofita u oba istraživana perioda. Rezultati istraživanja služe za davanja smernica i preporuka za unapređenje stanja i strukture travnjaka duž Beogradskih saobraćajnica. Takođe, oni čine i osnovu za budući izbor adekvatnih vrsta trava za zasnivanje novih kao i reparaciju postojećih travnjaka, odnosno u širem smislu za održivo upravljanje zelenim površinama duž gradskih saobraćajnica.