Efekti različitih insekticida na lisnu bubu ambrozije (Ophraella communa LeSage) - Tamaš, Nenad; Sretenović, Marko; Miletić, Novica (Acta herbologica, 2022)
U laboratorijskom, skrining testu ispitani su efekti acetamiprida, lambda-cihalotrina, abamektina, fosmeta i hlorantraniliprola na lisnu bubu ambrozije (Ophraella communa LeSage) sa ciljem da se ispita njihova selektivnost za ovu vrstu u usevima i zasadima gde se primenjuju, ali i mogućnost njihove primene u slučaju njene pojave na gajenom suncokretu kako bi se sprečila oštećenja. Za test su primenjene komercijalne insekticidne formulacije, u dozama koje su preporučene za suzbijanje srodne vrste, krompirove zlatice. Ogled je izveden prema standardnoj, delimično prilagođenoj metodi za utvrđivanje osetljivosti krompirove zlatice na insekticide. Na osnovu rezultata ogleda utvrđeno je da su lambda-cihalotrin, abamektin i fosmet neselektivni za ovu vrstu, pri čemu izazivaju visok mortalitet jedinki (100%). Slabije efekte (mortalitet od 88,16%-89,39%) ispoljio je acetamiprid, a njegovo delovanje na ovu insekatsku vrstu može se oceniti kao slabo selektivno. Hlorantraniliprol je pokazao visoku selektivnost i veoma slabu efikasnost u suzbijanju O. communa (mortalitet od 40,79%-45,45%). Njegova primena u usevima i zasadima ne bi značajno redukovala brojnost prisutne populacije lisne bube ambrozije.