Zastupljenost ekonomski značajnih korovskih vrsta u vegetaciji duž riparijalnih staništa i puteva na području Srbije - Anđelković, Ana; Tmušić, Goran; Marisavljević, Dragana; Marković, Mladen; Cvijanović, Dušanka; Anačkov, Goran; Radulović, Snežana; Pavlović, Danijela (Acta herbologica, 2021)
Transportni koridori kao što su vodotokovi i mreža puteva omogućavaju prodor invazivnih i ekonomski značajnih korovskih vrsta. Promenljivi uslovi staništa u riparijalnim zonama i obogaćivanje ivica puteva nutrijentima podstiču uspostavljanje i širenje ovih vrsta, što može imati negativne posledice na obližne obradive površine i dovesti do značajnih gubitaka u prinosima. Cilj istraživanja bio je da se dokumentuje prisustvo i zastupljenost pet odabranih korovskih vrsta (Chenopodium album, Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Cynodon dactylon i Lactuca serriola) duž ovih linearnih koridora. Lokaliteti duž vodotokova su istraživani u periodu 2013-2016. godine, a duž mreže puteva tokom 2018. i 2019. godine. Na svakom lokalitetu prisustvo korovskih vrsta je beleženo na transektima dužine 100 m, čime je u istraživanje uključeno ukupno 250 lokaliteta duž vodotokova i 180 duž puteva. Najčešće zabeležena vrsta je Convolvulus arvensis, zatim Lactuca serriola i Chenopodium album, dok su Cirsium arvense i Cynodon dactylon bile manje zastupljene. Osnovna karakteristika istraživanih vrsta je njihova preferencija prema staništima duž puteva, sa izuzetkom vrste Chenopodium album, koja je u većoj meri zastupljena u riparijalnim područjima.