Alohtone biljne vrste u vegetaciji Velikog ratnog ostrva - Jarić, Snežana; Mataruga, Zorana; Sekulić, Dimitrije; Pavlović, Marija; Pavlović, Dragana; Mitrović, Miroslava; Pavlović, Pavle (Acta herbologica, 2021)
Osnovni cilj sprovedenog istraživanja je bio da se utvrdi prisutvo alohtonih biljaka na području zaštićenog prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo. Istraživanja su obavljena tokom vegetacione sezone 2020. godine. Zabeleženo je 35 alohtonih vrsta biljaka koje su klasifikovane u 19 familija. Vrstama su najbogatije Asteraceae (8 vrsta), Fabaceae i Poaceae (po 3 vrste). U horološkom spektru dominiraju vrste severnoameričkog porekla (57.1%), dok su u biološkom spektru najzastupljenije terofite (37.1%). U hronološkom spektru su najbrojnije neofite (67.6%), a među nima po frekvenci pojavljivanja se ističu Acer negundo, Ailanthus altissima, Amorpha fruticosa i Fraxinus pennsylvanica, dok su među neotofitama najčešće Echinocystis lobata i Symphyotrichum lanceolatus. Osamnaest vrsta alohtonih biljaka (51.4%) ima status invazivnih. Geografski položaj Velikog ratnog ostrva, usled čega je izloženo periodičnim plavljenjima, zatim visok nivo podzemnih voda, visok uticaj antropogenog faktora i biološke osobine alohtonih vrsta, predstavljaju glavne faktore koji im omugavaju naseljavanje ovog prostora. Rezultati sprovedenog istraživanja treba da budu osnova za razvoj strategije za praćenje stanja i planiranje mera za suzbijanje neželjenih biljnih vrsta u cilju zaštite autohtone flore. Samo pažljivim i odgovornim upravljanjem „predela izuzetnih odlika“ kao što je Veliko ratno ostrvo i preduzimanjem odgovarajućih preventivnih mera može da se spreči naseljavanje, odomaćivanje i dalje rasejavanje alohtonih biljaka.