Primena Ramanove spektroskopije u cilju utvrđivanja uticaja herbicida na sadržaj karotenoida u listovima Chenopodium album i Abutilon theophrasti - Vranješ, Filip; Pećinar, Ilinka; Lević, Steva; Vrbničanin, Sava; Božić, Dragana (Acta herbologica, 2020)
Ramanova spektroskopija se do sada pokazala kao pogodna metoda za analizu karotenoida u širokom spektru biljnih uzoraka. Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi da li se primenom Ramanove spektroskopije može detektovati uticaj mezotriona na promene sadržaja karotenoida u listovima tretiranih korovskih biljaka, Chenopodium album i Abutilon theophrasti. Kada su biljke dostigle odgovorajuću fenofazu (C. album: 4 lista, odnosno A. theophrasti: 2 lista), primenjen je preparat Skaut (a.s. mezotrion 480 g l-1, SC) u količini od 120 g a.s. ha-1 uz dodat okvašivač Alteox wet 40 (a.s. mineralno ulje (500 g l-1) i polioksi alkohol (500 g l-1)) u količini 1 l ha-1. Analiza listova, primenom Ramanove spektroskopije, je urađena u četiri termina: 1, 2, 3. i 7. dana nakon primene mezotriona. U dobijenim Ramanovim spektrima analiziran je intenzitet traka na pozicijama 1007, 1155 i 1522 cm-1 kod kontrolnih i tretiranih biljaka u cilju utvrđivanja relativnog sadržaja karotenoida. Dobijeni rezultati su pokazali da se kod vrste C. album mogu utvrditi promene u relativnom sadržaju karotenoida u listovima tretiranih biljaka već 3. dana nakon primene mezotriona u poređenju sa listovima kontrolnih biljka iste starosti, dok je kod vrste A. theophrasti utvrđena statistički značajna razlika u istom parametru nešto kasnije u poređenju sa C. album, 7. dana nakon primene mezotriona. Ovim istraživanjem je potvrđeno da se Ramanova spektroskopija može koristiti kao adekvatna metoda za brzu detekciju delovanja herbicida na sadržaj karotenoida u listovima tretiranih korovskih vrsta.