Uticaj zemljišnih herbicida na kritično vreme suzbijanja korova u soji tolerantnoj na dikambu - Jovanović, Darko; Cuvaca, Ivan; Scott, Jon; Knezevic, Stevan (Acta herbologica, 2020)
Ogled je sproveden 2019 godine u Haskell Agricalture Laboratory, Concord, NE, USA. Cilj ogleda bio je da se utvrdi uticaj PRE-EM herbicida na kritičan momenat suzbijanja korova u usevu soje tolerantne na dikambu. Ogled je sproveden kao potpuno slučajan blok sistem sa 28 tretmana sa 4 herbicidna režima kao glavnim obeležijma posmatranja i 7 različitih vremena uklanjanja korova u 4 ponavljanja. Od herbicidnih režima su korišćeni: režim bez PRE-EM herbicida sa glifosatom, režim sa acetohlorom i dikambom kao PRE-EM i glifosatom kao POST-EM, acetohlor i dikamba kao PRE-EM i glifosat i dikamba kao POST-EM, i acetohlor i fomesafen kao PRE-EM i acetohlor, glifosat i dikamba kao POST-EM kombinacija. 5 vremena uklanjanja korova su bila V1, V3, V6, R2 i R5, kao i nezakorovljena i zakorovljena parcela. Primenom ovih herbicidnih režima, kritični momenat suzbijanja korova je bio pomeren za 632 GDD-a (do V4 faze razvoja soje, odnosno 28 dana nakon nicanja) gde su primenjivani acetohlor i dikamba kao PRE-EM a glifosat kao POST-EM, 861 GDD-a (do V6 faze razvoja soje, odnosno 32 dana nakon nicanja) za acetohlor i dikambu kao PRE-EM i glifosat i dikambu kao POST-EM i 1060 GDD-a (do R1 faze razvoja soje, odnosno 42 dana nakon nicanja) za acetohlor i fomesafen kao PRE-EM i acetohlor, glifosat i dikambu kao POST-EM.