Uporedna mikromorfloška i anatomska analiza listova gajenog i hibridnih formi korovskog suncokreta - Božić, Dragana; Rančić, Dragana; Sarić- Krasmanović, Marija; Vrbničanin, Sava (Acta herbologica, 2020)
U literaturi postoje oprečna mišljenja o značaju morfo-anatomskih parametara listova, kao što su broj stoma, prisustvo dlaka, debljina kutikule, veličina ćelija, debljina lista i sl. za osetljivost biljaka prema folijarnim herbicidima. S obzirom na to da razlike u osetljivosti hibrida/populacija prema herbicidima mogu da budu posledica razlika u površinskim strukturama i anatomskoj građi lista, u ovom radu je urađena detaljna mikromorfološka i anatomska građa listova tolerantnih i osetljivih formi suncokreta, kako gajenih hibrida tako i populacija hibridnih formi korovskog suncokreta (hfKs). Interesantno je da između rezistentnih i osetljivih populacija HFKS nije bilo značajnih razlika u broju dlaka i stoma na listovima, ali kod hibridnih genotipova jeste. Naime, broj stoma kod osetljivog hibrida je bio znatno veći nego kod tolerantnih, ali su tolerantni hibridi imali znatno više dlaka na listovima od osetljivog, tako da je moguće da veća maljavost onemogućava dospevanje herbicida do površine epidermisa, što za posledicu ima njihovo manje usvajanje. Takođe je pokazano da se biljke različite osetljivosti prema herbicidima razlikuju i u različitim parametrima anatomske građe