Allelopathic potential of the plant extract of green walnut fruits (Juglans regia L.) - Sarić-Krsmanović, Marija M; Krstić, Nikolija; Gajić Umiljendić, Jelena; Dorđević, Tijana; Radivojević, Ljiljana; Šantrić, Ljiljana (Acta herbologica, 2023)
Cilj ovog rada je bio da se ispita alelopatski potencijal biljnog ekstrakta izolovanog iz zelenih plodova oraha na klijanje i rani porast semena dve korovske vrste, i to Amaranthus retroflexus i Chenopodium album, kao i fitotoksični efekat na klijanje i rani porast semena kukuruza Zea mays. Pored toga, cilj je bio i da se uradi analiza biljnog ekstrakta i procena njegove antioksidativne aktivnosti. Antioksidativna aktivnost biljnog ekstrakta određivana je kroz sposobnost neutralizacije DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala i ispitivanjem sposobnosti redukcije gvožđa FRAP metodom. Inhibicija merenih parametara (ukupna klijavost i dužina klijanaca) se proporcionalno smanjivala sa smanjenjem koncentracije rastvora biljnog ekstrakta izolovanog iz zelenih plodova oraha. Takođe, parametar dužina klijanaca je ispoljio veću osetljivost u odnosu na parametar ukupne klijavosti semena kod obe korovske vrste. Iako, dobijeni rezultati iz biotesta sa semenima pokazuju visok inhibitorni efekat na klijanje i rani porast obe korovske vrste, ujedno ukazuju i na fitotoksične efekte kod ranog porasta semena gajene vrste Z. mays. Buduća istraživanja će se fokusirati na HPLC analizu biljnog ekstrakta izolovanog iz zelenih plodova oraha i njegovog alelopatskog svojstva na rani porast biljaka testiranih vrsta.