Effect of maleic hydrazide and storage conditions on onion sprouting - Gajic Umiljendic, Jelena (Acta herbologica, 2022)
Tokom 2018/19. i 2019/20. godine izvedena su ispitivanja uticaja malein hidrazida i uslova skladištenja na proklijavanje lukovica crnog luka. Ogledi su postavljeni na lokalitetu u Gospođincima. Malein hidrazid je primenjen kao komercijalni preparat Royal MH 30 u količini 12,5 l/ha 21 dan pre vađenja lukovica. Tokom perioda skladištenja svakih mesec dana (I – VIII ocena) je merena masa lukovica i praćen broj isklijalih lukovica, masa i dužina klica, a na kraju ogleda je izračunat gubitak mase lukovica u odnosu na masu u trenutku uskladištenja. Za utvrđivanje proklijavanja lukovica nakon iznošenja iz skladišta 6 nedelja je na svakih 10 dana praćen broj lukovica sa vidljivim klicama. Kod proklijalih lukovica je izmerna dužina klica, dok su lukovice bez vidljivih klica, na kraju ogleda, presečene po dužini na pola kako bi se utvrdio unutrašnji porast klice. Pod uticajem MH, u zavisnosti od godine ispitivanja, masa tretiranih lukovica je bila manja za 9,5-10,6% u odnosu na masu neposredno pre unošenja u skladište. Efikasnost MH u sprečavanju klijanja crnog luka potvrđena i preko značajno manjeg broja isklijalih lukovica, kao i parametara masa klice i dužina klice. Takođe, nakon iznošenja lukovica iz skladišta (temperatura 18-20oC) ukupan procenat isklijalih lukovica u kontroli je bio 62-68%, a u tretmanu sa MH 10-16%. Unutrašnji porast klice nije uočen kod 53,3-54,8% tretiranih lukovica, dok je u kontroli odsustvo unutrašnjih klica zabeleženo kod 10,5-18,8% presečenih lukovica.