LAWNS OF BELGRADE ROADS- TAXONOMIC AND PHYTOGEOGRAPHICAL ANALYSIS - Stavretović, Nenad; Novakovic, Ana; Petrovic, Jovana; Stojanovic, Nadezda (Acta herbologica, 2020)
Istraživanja obuhvataju uporednu taksonomsku i fitogeografsku analizu sastava travnjaka duž saobraćajnica Beograda. Korišćeni su rezultati florističkih istraživanja iz 2001. godine i rezultati dobijeni terenskim istraživanjima tokom 2019. godine. Komparativnom analizom uzetih rezultata došlo se do zaključka da je 2019. godine utvrđena manja heterogenost flornih elemenata i taksona biljaka na istraživanim travnjacima duž saobraćajnica Beograda u odnosu na stanje iz ranijeg peroda, posledica prisustva intenzivnijih mera nege istraženih travnjaka kao i znatnog uticaja antropogenog faktora koji su doveli do homogenizacije flore.