КА ВИШЕМ КВАЛИТЕТУ СОЦИЈАЛНЕ СТАНОГРАДЊЕ У СРБИЈИ: ОБЈЕКAТ ЗА СОЦИЈАЛНО СТАНОВАЊЕ У ПОЖАРЕВЦУ - Vuja, Aleksandru (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Новоизграђени објекат за социјално становање у Пожаревцу презентује успешно реализован пројектантски напор да се у оквирима ригорозних норматива и ограничених финансијских средстава за дату намену креира квалитетна стамбена архитектура и просторни амбијент примерен будућим корисницима. Урбанистичко-архитектонско решење указује на интегрално разматрање контектуалних условљености, просторно-функционалних захтева и специфичних потреба циљних, социјално угрожених категорија станара. Адекватан стандард становања, социјална одговорност, визеулна изражајност и атрактивност архитектуре, препознају се као основни принципи примењене методологије пројектовања и унапређеног приступа сагледавању комплексне проблематике социјалне станоградње у Србији. Кључне речи: социјално становање, Пожаревац, Србија, квалитет становања