ВРХУНСКИ ДОМЕТИ АУТОРСКОГ ПАРА МИЛЕНИЈE И ДАРКA МАРУШИЋA ПОД ОКРИЉЕМ ИАУС-а - Jevtić, Milorad (Arhitektura i urbanizam, 2019)
У тексту се приказује неколико изузетно значајних остварења архитеката Миленије и Дарка Марушића, којa су обележилa њихов заједнички стваралачки опус у Институту за архитектуру и урбанизам Србије. Повод је велики успех једног од њихових највећих и најзначајних пројеката – стамбеног насеља Церак-Виногради у Београду које су у коауторству са архитектом Недељком Боровницом пројектовали у Институту у периоду 1977-1983. године, а реализовали у периоду 1979-1988. Просторна културно-историјска целина „Насеље Церак-Виногради (Церак 1 и Церак 2)“ 2019. jе године проглашена за културно добро Републике Србије, те представља једино заштићено насеље савремене архитектуре у овом делу Европе. Поред тога, насеље Церак-Виногради је 2019. године уврштено у сталну колекцију Музеја модерне уметности МоМА у Њујорку, након изложбе „Бетонска утопија – архитектура Југославије 1948–1980”, која је трајала од јула 2018. до јануара 2019. године. На тај начин, насеље Церак-Виногради је ове, 2019. године, афирмисано и као део националног и као део интернационалног културног наслеђа. Поред насеља Церак, у раду се даје осврт и на пројекте: вртић Плава птица који је саграђен у самом насељу Церак 2011.године (пројектовано 2009-2010); стамбено-пословни објекат у Улици краља Александра 179-181 у Београду, изграђен 1992-2000 (пројектован 1989-1991);  групација породичних кућа „Цвећара“ у Београду, изграђена 1991-1993 (пројектована 1990-1991 у коауторству са архитектом Жељком Гашпаровићем) и управно-пословни објекат „Металс“ банке у Новом Саду, изграђен 2005-2007 (пројектован 2000-2006, по конкурсу из 1989).