BAUHAUS I NJEGOVA REFLEKSIJA NA FORMIRANJE UMETNIČKIH PRAKSI NA EX-JUGOSLOVENSKIM KULTURNIM PROSTORIMA - Drobnjak, Boško; Nikolić, Marko (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Predmet ovog rada formira se oko grupe studenata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (od 1929. Kraljevina Jugoslavija) koji su u periodu između 1924. i 1932. godine studirali arhitekturu, tekstilni dizajn, fotografiju i likovne umetnosti na nemačkom Bauhausu. Obrazovanje na Bauhausu, politički trenutak, kao i rad u različitim prestižnim arhitektonskim biroima ili individualnim dizajnerskim praksama bili su od izuzetne važnosti za formiranje ideoloških okvira stvaralaštva jugoslovenskih bauhausovaca. Cilj istraživanja je da se kroz estetičko čitanje umetničkih praksi i sažeti prikaz društveno-istorijskog konteksta, u odnosu na pojedinačne slučajeve jugoslovenskih studenata, odrede kulturološke i socijalne pozicije njihovog umetničkog stvaralaštva. Za metod rada je karakteristično delovanje unutar granica postojećih izvora i tumačenja u okviru kojih je koncipirano istraživanje ove teme.